Z-fotokurs     -     Informasjons og påmeldingsside for Z-fotokurs

Sunday, May 29, 2011

Vedlikehold av utstyr 1 - Motlysblender eller filter?

(Kunnskapspost, mest for nybegynnere)

Den tekniske utviklinga er rivende på kamerahusfronten. Så et kamerahus som er mer enn et år eller to gammelt er gjerne teknisk forelda og har liten økonomisk verdi.

Objektivet derimot, er som regel ment å ha mye lenger levetid. Derfor kan det være fornuftig å gjøre noen enkle tiltak for å beskytte det mot riper og slag.

I denne posten skal vi se på hvilke alternativer vi har, og hvilke fordeler de gir.


Å plassere et beskyttelsesfilter framfor frontelementet er nok den mest utbredte taktikken. Et slikt filter beskytter mot riper, slag og smuss, og koster et par-tre hundre kroner. Tanken er rett og slett at et slikt filter har vi råd til å erstatte, om ulykka skulle være ute. To typer filtre er brukt på denne måten, såkalte UV-filtre som filtrerer vekk UV-stråler, eller reine beskyttelsesfiltre. Begge deler gjør nytta.

En ulempe ved bruk av filter som beskyttelse, er at det gir litt ekstra styr ved reingjøring. Støv har nemlig lett for å smyge bak filteret.

Verre er det at filter reduserer bildekvaliteten. Spesielt ved billigfiltre ser vi at filteret skaper unødige reflekser ved motlysbilder.


Derfor anbefales det ofte å bruke motlysblender i stedet. Mange hevder at motlysblenderen beskytter bedre mot slag og støt enn et filter. Teorien er at den gjerne absorberer mer av bevegelsesenergien. Dette kan selvfølgelig diskuteres.

(Til høyre ser vi eksempel på tulipanformet motlysblender)

Ett annet argument for motlysblender, eller solblender som den og kalles, er at den beskytter mot strølys på frontelementet. Motlysblenderen forbedrer altså ofte bildekvaliteteten, i motsetting til et filter som forringer kvaliteten.

En viss beskyttelse mot riper og smuss gir motlysblenderen også.

I tillegg bør det nevnes at kvalitetsoptikk som regel er forbausende motstandsdyktig mot riper og smuss. Undertegnede har f.eks. selv prøvd å sneipe en røyk mot frontelementet på et gammelt Chinon 50mm. Det så først litt skummelt ut, men etter litt polering var alle merker borte. Dette er ikke noe jeg anbefaler folk å prøve, men mitt objektiv tålte det altså. Jeg prøvde det samme med et billig merkeløst filter, og det gikk ikke bra.

Motlysblender leveres ofte med når du kjøper et bedre objektiv. Må du kjøpe den løst, faller gjerne motysblender noe dyrere enn beskyttelsesfilter.

Ulempene ved motlysblender er at de ikke akkurat birdrar til å gjøre utstyret diskret. Og at de har en lei tendens til å falle av og bli borte.

No comments:

Post a Comment